Laadukas hammashoito

Paikkauskierre ja hammassärky

Jokaisella paikkauskerralla hammas huononee ja heikkenee. Yhdistelmämuovi on hyvä materiaali kustannustehokkuutensa vuoksi purupinnan ja hammasvälien paikkauksissa. Laajemmissa paikkauksissa muovin huonot ominaisuudet tulevat esille purennan liian nopeana kulumisena ja lohkeamina. Näitä huonoja ominaisuuksia on pyritty perinteisesti tukemaan metallisilla nastoilla jotka porataan hampaan juureen kiinni. Nykyään hammaslääkäriopinnoissa opetetaan välttämään eläviin hampaisiin metallinastojen tekoa.  Metallinastat voivat vaurioittaa hampaan hermoja niin että tämän takia joudutaan tekemään juurihoito.

IMG_9529IMG_8050

Kuvat 1-2: Metallinastat elävissä hampaissa voivat tappaa hampaan ja voivat olla hyvin epäesteettisiä sekä epähygienisiä.

 

Suomen Kelakorvaus järjestelmä on suosinut ja ohjannut hammaslääkäreitä toistuviin muovipaikkauksiin myös tilanteissa joissa laadukkaampi ja kestävämpi rakenne olisi tarkoituksenmukaista. Lisänä metallinastoista on saanut korvauksen viime vuoteen asti. Muovipaikasta on maksettu kelakorvaus vaikka sen tekisi samaan hampaaseen joka viikko (jopa 70€ nastoineen).

IMG_5217-2IMG_5218

Kuvat 3-4: 2kk ennen kuvanottoa kaikki etuhampaat paikattu muovikruunuilla ja metallinastoilla toisella vastaanotlla. Paikkojen alle jäänyt kariesta, alue on mahdoton puhdistaa ja muovia on isoina lippoina hampaan ulkopuolella. Tätä ennen osaa samoista hampaita paikattu 6kk sitten.

Rakenteet ja hammasvälit jotka keräävät ruokaa reikiintyvät ja aiheuttavat lisävauriota hampaalle. Tämä johtaa suun bakteerimäärän lisääntymiseen, samojen hampaiden toistuvaan paikkaukseen ja lisääntyneisiin särky- ja akuuttikäynteihin.

Kestävämmät ja hygieniset rakenteet

Kestävimmistä keraamista paikoista ei ole saanut kelakorvausta laisinkaan. Nyt kelakorvausten pienentyessä lähes olemattomiin keraamiset kruunut ovat suhteessa halventuneet huomattavasti.  Etenkin jos oikealla ennakoinnilla vältytään takahampaan juurihoidolta ja laajalta muovipaikalta on keraaminen rakenne jopa edullisempi. Digitaalitekniikka on viime vuosina tuonut keramioiden hintoja alaspäin 900€:sta noin  600€:n.

Laadukkaalla hammashoidolla päivystyskäyntien ja särkyjen määrä vähenee huomattavasti. Lisäksi ennakoinnilla vältytään juurihoidoilta ja hampaiden poistoilta.

 

 

IMG_8646-2 IMG_8650

Kuvat 5-6: Liian pitkään odotettu ja useasti paikattu hammas jossa paikkauskerralla todetaan juurimurtuma ja hammas joudutaan poistamaan.

 

 

IMG_1794 IMG_1956-2

Kuvat 7-8 Pahastikkin kärsinyt hammas saadaan tehtyä yhdellä käynnillä vastaamaan lähes paikkamatonta hammasta kun tilanteen puututaan riittävän ajoissa