Uniapnea

Uniapnea on erittäin alidiagnosoitu sairaus ja onkin arvioitu että Suomessa tätä sairastaa yli 300 000. Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin 3−6-kertaisesti sekä riskiä 2-tyypin diabetekseen, aivoverenkierronhäiriöön ja keuhkovaltimoverenpainetautiin (Hengitysliitto).

Lievän ja keskivaikean uniapnean hoitoon helpoin ratkaisu on yön aikainen uniapneakisko. Uniapneakiskolla leukaa tuodaan eteenpäin jolloin hengitystiehyet aukeavat mahdollistaen paremman unen.

Ongelma unianeakiskoissa on leukaa eteenpäin tuomalla leukaniveleen kohdistuu tavallista kovempi rasitus epäanatomisen sijainnin johdosta, joka voi pahimmillaan johtaa leukanivelen ongelmiin. Erityisesti leukanivelnogelmia aiheuttaa jos kisko on edes aavistuksen vinossa luoden epätasapainoaseman leuan eri puolille.

Perinteisesti uniapneakiskoon otetaan fyysiset jäljennökset ja eteenpäin työnnettyn leuan asento pyritään välittämään teknikolle erillisen vahaindeksin avulla. Vahaindeksin ongelma on sen epätarkkuus jolloin nivel voi rasittua tavallista enemmän.

 

Optisleep on uudenaikainen täysin digitaalisesti tilattava uniapneakisko joka nerokkaalla suunnittelulla ohittaa perinteisen vahaindeksin ongelmat. Molemmista leuoista otetaan digitaalinen jäljennös tarkalla suukameralla ja purentaindeksi otetaan 3d röntgenlaitteen (kartiokeilakuvaus) low-dose kuvausohjelmalla terapeuttisessa asennossa. Tällöin purenta saadaan huomattavasti tarkemmin ja vain edessä oleva purutuki pakottaa nivelet tasaisesti.

optisleepair toka

Ohjelma näyttää lepotilan ja terapeuttisen asentojen ilmatiehyeiden läpimitan jolloin voidaan visualisoida alku- ja lopputilannetta

air eka sicat air

Uniapneakisko tilataan digitaalisten jäljennösten perusteella ja se saadaan käyttöön noin 1-2 viikon sisällä.

IMG_0885

Kisko käytössä mahdollistaa terapeuttisen asennon muuttamisen vaihdettavilla väliosilla

optisleep in mouth2 optisleep in mouth

Uniapneakiskoa varten on hyvä olla unipolygrafiatutkimus jolloin uniapnean vakavuusaste tiedetään ja jotta oikea hoitolinjaus voidaan valita. Myös hampaiston tarkastus pitää suorittaa ja mahdolliset korjaukset tehtävä ennen kiskon tilaamista. Hinta laadukkaalle uniapneakiskohoidolle on yksityiselle noin 900 euroa pitäen sisällään kartiokeilakuvauksen