3D Ohjattu implantointi

Hammasimplantit

Hammasimplantteja asennetaan Suomessa yli 16 000 vuodessa (THL). Näistä suurin osa tehdään vapaalla kädellä kaksiulotteisen röntgenkuvan perusteella.

Vuosina 1994–2012 implantteja on poistettu vuosittain keskimäärin 1,6% samaan aikaanasennettujen implanttien määrästä. Vuosittain joudutaan poistamaan 200-300 asennettua implanttia irtoamisen, infektion, asentovirheen, murtumien tai muun syyn takia.  Näistä iso osa pystytään johtamaan implantin väärään asentoon ja helposti siitä seuraavaan epätäydelliseen päälirakenteen johdosta. Muutaman asteen tai millin heitto implantin sijainnissa heikentää implantin kestoa ja aiheuttaa ikeneen eli pehmytkudokseen ja hammasväleihin ruokaa kerääviä paikkoja. Tällöin implantin pitkäaikaisennuste heikkenee, ien on jatkuvasti tulehtunut ja epäesteettinen.

Viereisten hampaiden ja antomisten rakenteiden (mm. isojen hermojen ja poskiontelon) läheisyys

 siira keskuu 12
Kuva 1: Kaksiulotteisen kuvan perusteella arvioitu implantin sijainti (perinteinen mentelmä).
siira keskuu 1
Kuva 2: Implantti asetettu virheellisesti viereisen käyräjuurisen hampaan juuren päälle jonka seurauksena viereinen hammas on kuollut ja joudutaan juurihoitamaan

Implantin sijainnin ja suuntauksen merkitys

 IMG_4894
Kuva 3: Implantin suuntaus purentaan nähden vinossa aiheuttaa implanttiin väärän suuntaisia voimia ja  päälirakenteen suunnitteluun ongelmia
implant
Kuva 4: Röntgenkuva täysin väärään asentoon ja syvyyteen asennetusta implantista joka johtanut päälirakenteeseen joka kerää kaiken ruuan hammasväliin
IMG_5346-2
 Kuva 5: Liian syvälle asennettu implantti ja päälirakenteen osittaisen liikkumisen takia voimakkaasti tulehtunut ien

 

3D implantointi ja ohjurit

Vain harvat vastaanotot suomessa tarjoaa laadukasta 3d röntgenkuvaan perustuvaa ja ohjatusti tehtyä implantointia. Näillä vastaanotoilla hinnat ovat usein huomattavasti korkeampia verrattuna perinteiseen vapaalla kädellä tehtävään implantointiin.
Digitaalitekniikka ja Cerec laitteisto on tuonut niin kustannustehokkaan implanttiohjurin markkinoille että jokainen implantti voidaan asettaa täysin 3D ohjatusti juuri haluttuun sijaintiin vaurioittamatta viereisiä hampaita ja mahdollistamalla hyvän, esteettisen ja hygienisen implanttihampaan valmistus. Tästä ei välttämättä tule lisäkustannuksia implantin laitossa koska tehokkuuden ansiosta kirurginen ja päälirakenteen valmistus on huomattavasti helpompaa ja varmempaa.
2015-10-11_14-52-47 IMG_5136 IMG_5151
Kuvat 5-7: 3D röngenkuvan perusteella suunniteltu ohjuri jonka läpi implantin asennus tehdään täysin ohjatusti.

Ohjurien tarkkuus ja anatomisten rakenteiden säilyminen

2015-11-15_18-21-02

Kuva 8: 3D röntgenkuvan perusteella implantti suunnitellaan niin ettei osuta alaleuan isoon hermoon ( kuvassa violetti) ja vältytään osumasta implantin oikealla puolen olevaan käyräjuuriseen hampaaseen.

rtg2rtg
Kuvat 9 ja 10: Vasemmalla implantin suunniteltu sijainti ja oikealla lopullinen röntgenkuva asetetusta sijainnista vastaavat täydellisesti toisiaan.

Minimaalinen kirurgia ohjurien ansiosta

Luutilanteen salliessa implantointi voidaan tehdä ohjuria apuna käyttäen mahdollisimman pienkirurgisesti. Tämä tarkoittaa että ientä ei tarvitse välttämättä avata laajasti (perinteinen implantointi)vaan implantti voidaan asentaa pienestä kolosta jolloin varsinaista leikkaushaavaa ei edes tule.
IMG_4866-2IMG_4093-3
Kuvat 8 ja 9: Minimaalinen atraumaattinen implantointi ohjurin avulla vasemmalla ja tavanomainen implanttileikkaus avausviillolla oikealla
Kysy lisää info@cerecfinland.fi tai varaa konsultaatioaika Hämeenlinnan toimipisteelle