Ultraohuet laminaatit hampaita hiomatta

Yleisesti voidaan sanoa että hammaslaminaattien tekninen työ on sitä helpompi mitä enemmän hammsta hiotaan. Tällöin on tilaa muokata hampaan muotoa ja väriä sekä kuoria on helpompi käsitellä. Hammaskudosta tulisi kuitenkin säästää mahdollisimman paljon rakenteen pitkäaikaiskestävyyden takia. Hiomattomassa hampaassa hampaan ulkopinnan kiillettä on paljon johon saadaan hyvin pitkäaikainen sidos. Enemmän hiomalla paljastuu hampaan pehmeämpi sisäosa (dentiini) johon sidostaminen on aina heikompaa ja sidostus heikkenee ajan myötä.

Kyseisellä potilaalla oli etuhampaiden ulkopinta kärsinyt todennäköisesti hampaiden syntymän aikaan joten ulkopinnan kiille oli epätasainen ja esteettisesti epäedullinen.

Päädyin vain kiilottamaan ulkopinnan ilman hampaan hiomista. Päälle rakensin osittain alle 0,3mm paksut ohuet keraamiset kuoret. Koko kuori on sidostettu kovaan kiilteeseen joten ennusteeltaan kyseisenlainen rakenne on lähellä paikkaamatonta hammasta.

 

 

 

Alkuperäinen tilanne ja ”hiottu” lopullinen hammas ennen jäljennöksen ottoa (ientä nostettu toisessa etuhampaassa samalla 0,5mm):

hionta ultra

 

 

Ultraohuet keraamiset laminaatit paksuudeltaan osittain jopa alle 0,3mm (E-Max)

IMG_1232

Alku ja lopputilanne laminaattien kiinnittämisen jälkeen

 

ultra3

IMG_1455