Arkisto / Avainsana(t): ‘hammassilta’

Keraaminen silta

 

IMG_6701

Potilaan d.25 oli voimakkaan tulehtunut ja jouduttiin poistamaan. Ennen poistoa päätettiin hampaan korvaamiseksi tehdä keraaminen silta korvaamaan hammaspuutosta. Implantti on nykyisin yleisin yksittäista hammasta korvaamaan tehtävä rakenne. Tässä tapauksessa tulehdus oli vienyt luuta niin paljon ettei implantin laittaminen olisi ollut kovinkaan helppoa. Viereisten hampaiden laajat paikat ja potilaan halu saada korvaava hammas nopeasti johtivat keraamisen sillan tekoon.

Hoito toteutettiin niin että viereiset hampaat hiottiin samana päivänä kun tulehtunut hammas poistettiin. Alkutilanne tallennettiin tietokoneelle ja purennan osuus kopioitiin täysin keraamisen sillan muodoiksi. Tukihampaat ovat myös täysiä kopioita vanhoista hampaista. Välihammasta pullistettiin ulospäin estetiikan parantamiseksi.  Sillan välihampaan alaosasta tein ”ovate pontiac” joka ulottuu syvälle ikenen alle, jolloin ikenen ja luun kadotessa silta tulee näyttämään hyvältä myöhemminkin.

1. Hoitokerta: viereisten hampaiden hionta, väliaikaisten kruunujen laittaminen ja tulehtuneen hampaan d.25 poisto.

IMG_6794

Sillan valmistin saman päivän aikan:

IMG_6732IMG_6736IMG_6792IMG_6791

2. Hoitokerta seuraavana päivänä: (ien parantunut päivässä hämmästyttävän hyvin, atraumaattinen poisto) sillan sementointi:

IMG_6810

IMG_6925 IMG_6800IMG_6922 IMG_6928

Purenta tuntui potilaasta heti kotoisalta koska koko purupinta oli täysi kopio vanhoista hampaista. Puhdistaminen onnistuu Soft pick tikuilla ja siltoihin tarkoitetulla hammaslangalla.

Keraaminen silta toteutettuna seuraavaksi päiväksi suuhun

Potilaan juurihoidettu takaposkihammas d.16 oli jouduttu laajan tulehduksen johdosta noin viikko sitten. Hammas oli alunperin suositeltu jo poistettavaksi kaksi vuotta sitten. Potilas ei tottunut eikä halunnut olla ilman hammasta joten lähdin suunnittelemaan hampaan korvaavaa hoitoa. Usein implantti on yksittäisen hampaan korvaamisessa paras vaihtoehto. Tässä tapauksessa implantti ei tullut kyseeseen luun vähyyden johdosta (ktso rtg-kuva lopussa) joka johtui pitkään jatkuneesta tulehduksesta. Lisänä potilas ei halunnut odottaa eikä lähteä laajoihin luusiirteisiin. Viereisten hampaiden laajat amalgaamipaikat puolsivat myös sillan tekemistä. Sillassa viereiset hampaat hiotaan tukipisteiksi sillalle jolloin vanhoat paikat saadaan korvattua keraamisilla kruunuilla.

Hoitona siis täysikeraaminen silta dd.15-17 korvaamaan d.16 puutosta (iäkäs potilas, täysi hammaskaari, keventyneet purentavoimat, lopulliset väliosat yli 20mm^2)  .

Täysdigitaalisen työskentelyn etuna on että potilaan alkuperäisten hampaiden muotoja voidaan käyttää soveltuvilta osin sillan teossa, jolloin silta ja purenta tuntuvat heti mahdollisimman luonnollisilta.

Alkuperäinen tilanne:

IMG_2968 IMG_2972

Hiotut viereiset pilarihampaat:

IMG_3085

Hionta jäljennettynä tietokoneelle:

IMG_2999

Suunnitelman mukaan jyrsitty silta käsitelemättömänä suoraan jyrsimestä:

IMG_3007IMG_3008

Aihion viimeistely/maalaus käsin ja puhdistusvälien varmentaminen:

IMG_3010

Valmis silta kristalloituna ja kiiltopoltettuna:

IMG_3074 IMG_3077 IMG_3079

 

Silta sidostettuna suuhun:

IMG_3242 IMG_3249 IMG_3252 IMG_3259

Sillan tärkeä ominaisuus on hyvä puhdistettavuus. Tällöin sillan tukihampaiden ympäristö on puhdistettava joka ilta hammasväliharjoilla.

IMG_3258IMG_3257

Röntgenkuvassa nähdään täysdigitaalisesti tehdyn sillan erinomainen istuvuus (ohut sementtisauma, spacer 80um step bur 12):

IMG_3268